Letölthető programfüzet:

programfuzet

NAGYCSALÁDBAN ÉLNI JÓGallai Balázs hivatásos tűzoltó nagy családban nőtt fel, és ő maga is nagycsaládos: tíz testvére van, és feleségével, Vikivel öt gyermeket nevelnek: Marcell 19, Márk 17, Maja 13, Mira 11 és Miksa másfél éves.
Hogyan ünneplik a karácsonyt?
Nekünk, mint minden kereszténynek, a karácsony a legnagyobb ünnep. Készülünk rá már az adventi időszakban, vasárnaponként pedig elengedhetetlen a közös gyertyagyújtás. Ilyenkor megfigyeljük a gyerekekkel, hogy minden gyertyagyújtással egy kicsit világosabb lesz. Nálunk hagyományosan nem szenteste, hanem szentreggel van. Már jó korán, gyakran még sötétben, áll a karácsonyfa, a fényei ünnepi hangulatot árasztanak. Délelőtt jönnek hozzánk a feleségem szülei, az én családommal pedig ebédelni jövünk össze, nálunk vagy valamelyik testvéremnél. Ilyenkor több mint negyvenen vagyunk, és ennek ellenére – vagy éppen ezért – mindannyiunkat eltölt a karácsony szentsége.
Nem lehet könnyű ennyi főre ebédet készíteni…
Tulajdonképpen ez egy szervezett „batyus” ebéd. Nyitunk egy Google-táblázatot, amelybe a vendéglátó család beleírja, hogy milyen menüt szeretne, a többiek pedig, hogy mit vállalnak belőle.
Hogyan zajlik az ajándékozás?
Úgy csináljuk, ahogyan az iskolákban szokás: húzunk. Ez persze csak a felnőttekre vonatkozik. Minden hónapban egy alkalommal szervezünk családi ebédet a testvéreimmel, a novemberi találkozó remek alkalom erre, és egyúttal jó játék is, hiszen már jóval előtte figyeljük, hogy ki mit szeretne. Igyekszünk személyre szóló ajándékokkal meglepni egymást. A gyerekek apróbb, inkább jelképes ajándékokat kapnak.
Anyagilag mennyire viseli meg a családot a karácsony?
Egész éves célirányos takarékoskodásra szükség van, de eddig még nem volt olyan, hogy ne tudtunk volna mindent előteremteni, amit szerettünk volna. Arra odafigyelünk, hogy legyen meg mindenkinek, amire szüksége van, de felesleges dolgokat nem veszünk.
Hogyan jut idő mindenre: az ünnepi előkészületekre, egymásra, a gyerekekre?
A 24-48 órás munkarend nagy előnye, hogy vannak napok, amikor itthon vagyok. És egyre könnyebb lesz, hiszen hamarosan már a nagyokra rá lehet bízni Miksát. Azt szoktam mondani, hogy van négy bébiszitterünk és egy gyerekünk. Igyekszünk megteremteni itthon a harmóniát. A két fiú úgy nőtt fel, hogy soha nem verekedtek, jóformán egy hangos szó nem volt. A lányok ugyan kicsit mások, de a testvérek a végletekig kiállnak egymásért.
Mi történik, ha mint tűzoltót, beosztják szolgálatba karácsonykor?
Igyekszem úgy intézni, hogy a szenteste szabad legyen. Elvileg háromévente esik a csoportunkra az ügyelet, de az a szokás, hogy a kisgyerekesek javára a kollégák lemondanak a szabadnapjukról. Még soha nem voltam szolgálatban 24-én, karácsony másnapján már előfordult.
Mennyire stresszes a karácsonyi időszak, amikor ennyi mindenre és ennyi mindenkire kell odafigyelni?
Nagyképű lennék, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem kapkodós vagy feszült ez az időszak, de ha a logisztikáját jól végiggondoljuk, akkor nyugodtan végig lehet csinálni, és bensőségesen át lehet élni az ünnepet.