Letölthető programfüzet:


Hamarosan...

Betlehemek

 

Menjünk mi is Betlehembe...

 

Közép-Európa katolikus vidékein régóta elterjedt szokás, hogy a karácsonyfa-állítás mellett Jézus születését, a pásztorok és a három királyok látogatását ábrázoló, kis figurákkal berendezett jelenetet helyeznek a karácsonyfa mellé. Mintája az a ma is élő középkori eredetű egyházi hagyomány, hogy karácsonytól vízkereszt ünnepéig a templomokban nagyobb, szinte szinpadi hatást elérő szoboregyüttest állítanak fel a születés barlangját, vagy istállót ábrázoló háttér elé. Ez a szokás a liturgikus vagy bibliai témájú szinpadi szinpadi játékokra vezethető vissza.

A jelenet szereplői a kisded Jézus, anyja Mária és Szent József. Az őket elsőként felkereső pásztorok, az emberiség első képviselői, akik Lukács evangéliumában leírt hagyomány szerint láthatták és megvallhatták Krisztust.

A napkeleti bölcsek történetét csak Máté evangélista beszéli el. A csillag követése miatt mágusokként is őrzi őket az emlékezet. Királyokká azáltal lettek, hogy ószövetségi jövendöléseket vonatkoztattak rájuk: Népek jönnek világosságodhoz, és királyok a benned támadt fényességhez (Iz 60,3). Szent Ágoston szerint ők voltak az első pogányok (ahogy a pásztorok voltak az első zsidók), akiknek megnyilatkozott a gyermek isten mivolta. Nevüket Gáspár, Menyhért, Boldizsár csak a 9. század óta említik, ennek a hagyománynak az eredete bizonytalan. Személyüket hol a három életkor, hol az akkor ismert földrészek (Ázsia, Európa, Afrika) képviselőinek tartották, ezért ábrázolták az egyiket mórnak vagy szerecsennek.

A betlehemi jelenet egy képben ábrázolja tehát a három evangéliumi eseményt: Jézus születését, a pásztorok és a napkeleti bölcsek látogatását. Így kíván emlékeztetni bennünket a karácsony ünnepének igazi jelentésére, a történelembe lépő, az emberrel közösségét kijelentő isteni jelenlétére.

Országszerte egyre több városban találkozni már betlehemmel, és mi, szentendreiek méltán lehetünk büszkék a mieinkre. Szentendrén összesen öt betlehemet csodálhatunk meg: négyet a belvárosban (a Fő téren, a Péter-Pál templom mellett, az evangélikus templomnál és a Marcipán múzeumban), egyet pedig kint a Skanzenben.

A Fő tér Betlehemét három évszakon át a Skanzenben őrzik. Szalmaszobrait W. Horváth Nóra (ötletgazda) és Papp Kornélia újította és öltöztette fel. Jászolába december 24-én, karácsonykor kerül a kis Jézus.

A Péter-Pál templom mögötti téren található betlehem alkotója Haranghy Jenő grafikus és festőművész. Ezt a betlehemet családja számára készítette az 1940-es években, akik szentendrei lakosként hozzájárultak ahhoz, hogy felnagyított méretben elkészítsék az eredeti alkotás másolatát.

Az evangélikus templom kereszt alatti falához komponált betlehem az Új Művész Étterem tulajdonosa, Novák Gábor támogatásával, Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész befogadó szeretetével született meg. A rokokó szobor-utánzatok lágyítását, felöltöztetését saját selymeivel, brokátjaival teszik életszerűbbé.

A Marcipánmúzeum kirakatában egy olyan kézimunkával és természetesen marcipánból készült betlehemet csodálhatunk meg, melyet először a cukrászat dolgozói a 30-40-es években készítettek el.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban kihelyezett szalmabábuk érdekessége, hogy igazi ember nagyságúak és az új, Észak-magyarországi falu tájegység Imolai istállóját népesítik be november 26-tól december 11-ig, az adventi időszak 3 hétvégéjén. Sőt december 3-án a Lajta Néptáncegyüttes tagjai meg is elevenítik a betlehemezés szokását és lucázást is bemutatnak.


These guys fake rolex watches are really unique. Yes, it's unique. Like elegant, this is a kind of unique. Elegant man for antique table, yellowish white dial records it is especially worth, still ringing ticks showed superb skill, elegance not to defile the such good stuff. That is domineering, domineering men are unparalleled momentum, this man for his replica watches uk watch. Long chain tied round the table, click on the machine table cover spring, "pa" is a pop, a palm, table cover closed, all lonely. My watch fake rolex watches needs to be overbearing people who need to set off, domineering indifferent to ease the table.
Friend Link: Nike Elastico Pro III IC Air Jordan 3.5 Men MBT Fora Gtx Women Nike Free Flyknit NSW MBT Flame Chaussures MBT Fora Gtx Damen Supra Bleeker Women Air Jordan 4 Adidas Ultra Boost Olympic Adidas John Wall 2 Homme Saucony Shadow 6000 Chaussures