Letölthető programfüzet:


Hamarosan...

Adventi vásár Szentendrén

Receptek

 

Karácsonyi palacsinta

 

Hozzávalók: (25-30 palacsintához) 15 dkg vaj, 2,5 dl tej, 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, késhegynyi só, 1 kiskanál mézeskalácsfűszer, 35 dkg finomliszt, 10 dkg szárított gyümölcs és mazsola, 5 dkg kandírozott meggy vagy cseresznye, a sütéshez vaj.


A díszítéshez:
kristálycukor, rum, vaníliakrém és tejszínhab.


Elkészítés:
Egy tálban az olvasztott vajat a tejjel, a tojásokkal, a cukorral, a sóval és a fűszerekkel habosra keverjük.

Az átszitált lisztet beledolgozzuk. A szárított és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk, a tésztához adjuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és a tésztamasszából evőkanállal annyit öntünk bele, hogy kis, kerek palacsintákat kapjunk. Két-három elfér egyszerre, 2-3 percig sütjük, majd mindegyiket megfordítjuk. Még 2 percig a lángon hagyjuk, majd tányérra csúsztatjuk. Amíg mind el nem készül, a palacsintákat melegen kell tartani. Tálaláskor négyet-ötöt számítunk személyenként. Ezeket egymásra rakjuk, közüket kristálycukorral megszórhatjuk és néhány csepp rummal megöntözhetjük. Vaníliakrémmel körülöntve, tejszínhabkoronával tálaljuk.

Emese, Dóri
 

Karácsonyi gyümölcskenyér abból az időből, amikor a Szamárhegyen nem volt pénz lisztre és cukorra




Gyümölcskenyér
Ez a sütemény nem tartalmaz lisztet, de cukor sem kell bele.

Hozzávalók: 60 dkg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, szilva, füge, sárgabarack, őszibarack, de tehetünk bele datolyát is, ribizli, alma, körte, stb.), 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál vanília 1/4 teáskanál szerecsendió, 1 narancs leve és reszelt héja, 3 evőkanál olívaolaj, 3 tojás, 20 dkg őrölt mandula, 5 dkg durvára vágott dió, maraschino.

Készítés: Egy megfelelő tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Tálban összekeverjük az apró kockákra vagdalt aszalt gyümölcsöket a fűszerekkel, manapság a narancs reszelt héjával és levével, az olívaolajjal és a tojásokkal. Adunk hozzá mandulát és diót, majd jó alaposan összekeverjük. Tegyük az előkészített formába, és süssük légkeveréses sütőben másfél óráig 150 fokon. Ha úgy gondoljuk már jó, szúrjunk bele egy hurkapálcát és ha ragad rá a tészta, süssük tovább még 30 percig. Hogy a teteje ne éghessen meg ilyenkor takarjuk is le. Ezért szurkáljuk meg és locsoljunk rá a likőrt.
 

 

Dalmát raffioli




Dalmát raffioli
Hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, negyed tasak sütőpor, 20 dkg vaj, 3 egész tojás, 2 tojás sárgája, 6 dkg cukor, só A töltelékhez: 4 tojás, 20 dkg cukor, 40 dkg mandula, citromhéj, 1 kanál pálinka, 3 kanál maraskínó likör, szerecsendió, fahéj, kevés kristálycukor

A tészta elkészítése: Az előkészített liszthez, amelyet korábban már összekevertünk a sütőporral, kis darabokban hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a tojássárgájákat és az egész tojásokat. Kevés sót teszünk bele, majd megfelelő keménységűre gyúrjuk. Amennyiben szükséges kevés tejet is adhatunk hozzá. Egy órán át állni hagyjuk.

A töltelék elkészítése: A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a darált mandulát, citromhéjat reszelünk hozzá, beleöntjük a pálinkát és a marashinót, szerecsendióval és fahéjjal ízesítjük.

A pihentetett tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk. A töltelékből kellő távolságra kiskanálnyi tölteléket teszünk. A tésztát visszahajtjuk, hogy befedje a tölteléket. Egy-egy töltelékpúpra úgy helyezzük a poharat, hogy az éppen félkör alakot adjon ki. A pohár pereme mentén derelyevágóval körbevágjuk. A kiszaggatott félholdakat kizsírozott tepsibe tesszük, és villával megszurkáljuk. 220 fokos sütőben 20 percig sütjük. Amikor kész, a sütőből kivéve megkenjük pálinkával és kristálycukorba forgatjuk.

A holdacska vagy raffioli néhány napos állás után a legfinomabb.

 

Jellegzetes szerb karácsonyi receptek a régi Szentendrén

 

Papule

A paszírozott babból készül hidegtálat a szerb paroszláv családok elsősorban a szigorú böjtös napokon fogyasztották, ugyanakkor Karácsony este is megtalálható volt az asztalon.

Recept: 1 kg tarka babot sós vízben puhára főzünk, majd melegen átpasszírozzuk és lapos tálra 3-4 cm vastagságban ráterítjük. elsimítjuk a tetejét, kissé bevagdossuk és gazdagon leöntjük pirospaprikával megszínesített, olajon üvegesre párolt, apróra vágott hagymával. Meghintjük borssal is, hagyjuk kihűlni és hidegen tálaljuk. Kenyérre kenve is ízletes!

Apatini Gyuvecs

Ma is kedvelt ínyencség, a dunai pontyból burgonyán, kemencében kisütött, fűszerezett rácpontynak a rizses változata.

Recept: A megtisztított és négy ujjnyi szeletekre vágott ponty bőrét 3 mm távolságra bemetsszük, megsózzuk és megpaprikázzuk, aztán a tepsiben elhelyzett nádszálakra, vagy fapálcikákra rakjuk, és jól aláágyazzuk vízben megáztatott sózott és aprított hagymával kevert rizzsel (35 dkg rizshez 4 dl vizet veszünk a megáztatáshoz). A rizsre karikára vágott paradicsomot és zöldpaprikát teszünk, és kemencében 80 percig sütjük.

Forrás: PMMI - Vendéglátás anno... és most

 

Narancsos kacsasült

Hozzávalók 2 személyre: 1 db (kb. fél kg-os) pecsenye kacsa, egy fél alma, 1 db narancs, 2 dkg só, 1 dkg majoranna

 



These guys fake rolex watches are really unique. Yes, it's unique. Like elegant, this is a kind of unique. Elegant man for antique table, yellowish white dial records it is especially worth, still ringing ticks showed superb skill, elegance not to defile the such good stuff. That is domineering, domineering men are unparalleled momentum, this man for his replica watches uk watch. Long chain tied round the table, click on the machine table cover spring, "pa" is a pop, a palm, table cover closed, all lonely. My watch fake rolex watches needs to be overbearing people who need to set off, domineering indifferent to ease the table.
Friend Link: Nike Elastico Pro III IC Air Jordan 3.5 Men MBT Fora Gtx Women Nike Free Flyknit NSW MBT Flame Chaussures MBT Fora Gtx Damen Supra Bleeker Women Air Jordan 4 Adidas Ultra Boost Olympic Adidas John Wall 2 Homme Saucony Shadow 6000 Chaussures